Elszabaduló rezsiárak? Áramkimaradások?

A napelemes rendszerek láthatóan a 21. század meghatározó lakossági energiaforrásai lesznek. Jelen cikkben ezt fejtegetjük.

áramszünet

A megoldás: napelem!

Ha amiatt aggódik, hogy számlái után nemsokára kétszeres, háromszoros árat fizet, akkor jó helyen jár. Váltsa ki az áramfogyasztását a nap energiájával – mivel a nap nem fog árat emelni.

Egy stabil rendszer által akár szinte teljesen független lehet a szolgáltatójától és egy hibrid rendszer segítségével az áramkimaradásoktól sem kell félnie. Még akkor sem, ha éppen nem süt a nap.

Mi is az a hibrid rendszer?

Alapvetően három kategóriába tudjuk sorolni a napelemes rendszereket:

  • Hálózatra tápláló napelemes rendszerek: mely szaldós elszámolás esetén különösen megéri! A rendszer közvetlen be van kötve az áramszolgáltatóhoz és egy ad-vesz villanyóra segítségével a felesen termelt áramunkat be tudjuk táplálni a helyi hálózatba, melyet a szolgáltató szaldós elszámolás esetén azonos áron megvesz. Így a nyári többletfogyasztás kiváltható télen és akár nullára is kihozhatjuk a villanyszámlánkat.
  • szigetüzemű rendszerek, melyekhez nem szükséges engedély kiváltása sem. A napelemek közvetlen kapcsolódnak az inverteren keresztül az épületben kiépített hálózathoz és amikor napsütés éri a paneleket, azok elkezdenek termelni. Értelemszerűen nem amikor nem elégséges, vagy egyáltalán nincs külső napenergia, akkor a rendszerek nem működnek. Ennek kiküszöbölésére külön háztartási akkumulátor integrálható a rendszerbe, melynek feladata az energia eltárolása
  • A hibrid napelemes rendszereket az energiatárolós rendszerek felől kell megközelítenünk. Ezek a rendszrerek tulajdonképpen átmenetet képeznek a szigetüzemű napelemes rendszerek és a hálózatra kötött rendszerek között. A központi eleme a hibrid inverter, melynek lényege hogy a hálózatot alapvetően szigetüzemű rendszerként működteti, azonban ha nincs elegendő energia a rendszerben, az akkumulátorban akkor az inverter átkapcsol a helyi hálózatra és onnan fogja vételezni az áramot.

Ez a rendszer különösen alkalmas arra, hogy ha áramkimaradás veszélyeztetné az ingatlanunkat, illetve egy remek körforgás írható le a két rendszer összevonásával, illetve nem kell kompromisszumokat kötnünk.